Ați fost victima unui accident rutier? Aveți dreptul de a obține despăgubiri de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat

Blog

În cazul nefericit în care ați fost implicat într-un accident rutier și nu sunteți dumneavoastră vinovat de producerea acestuia, legea vă conferă dreptul de a solicita despăgubiri de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat de producerea evenimentului rutier.

accidente rutiere

Care sunt evenimentele rutiere care sunt considerate de lege accidente?

Legislația în vigoare definește accidentul rutier ca fiind eveniment în care a fost implicat cel puţin un vehicul în urma căruia au rezultat prejudicii materiale şi/sau vătămarea sănătăţii şi a integrităţii corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.

Cine plătește despăgubirile la accidentele rutiere?

Se întâmplă foarte des ca persoana vinovată de producerea accidentului să fie rudă sau o persoană apropiată celei care solicită despăgubiri, în special în situația în care cel accidentat a fost pasager în autoturismul condus de către șoferul vinovat. Din această cauză, se pune întrebarea dacă persoana vinovată de producerea accidentului are obligația de a achita în mod direct despăgubiri către victimă. Răspunsul este nu.  Despăgubirile pentru accidente cu vătămări corporale sau prejudicii materiale vor fi achitate în aceste situații doar de către asigurătorul RCA care are obligația stabilită prin lege de a repara prejudiciul persoanelor implicate în accident. Astfel, persoana vinovată de producerea accidentului nu va achita în mod direct nicio sumă victimei accidentului în urma căruia au rezultat vătămări corporale sau prejudicii materiale.

Care sunt despăgubirile în urma accidentelor rutiere care pot să fie solicitate asigurătorului RCA?

Asigurătorul RCA are obligația stabilită de lege de a despăgubi partea implicată în accident pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat cu condiția ca acestea să fie dovedite. Astfel, potrivit legislației în vigoare, puteți să obțineți despăgubiri în urma accidentelor rutiere , printre altele, pentru:

  • Vătămările corporale suferite de către dumneavoastră ca urmare a accidentului rutier. Acestea se evaluează în baza unor criterii obiective și trebuie dovedite în fața instanței de judecată.
  • În situația nefericită în care a survenit decesul unei persoane apropiate, rudele acestuia precum copiii, nepoții, frații, surorile, soțul/soția, concubinul/concubina sau persoanele care se aflau în întreținerea victimei accidentului ori care pot dovedi faptul că au suferit un prejudiciu direct ca urmare a decesului persoanei implicate în accident au dreptul să obțină despăgubiri de la asigurătorul RCA.
  • De asemenea, despăgubirile vor cuprinde și costurile legate de autoturismul avariat, mai precis: costuri privind reparațiile autovehiculului, costurile de tractare sau transport a acestuia de la locul producerii evenimentului rutier la locul în care va fi reparat acesta și chiar costurile generate de lipsa de folosință a autoturismului avariat.

Pe lângă aceste prejudicii pe care le-am enumerat pentru exemplificare, asigurătorul va acorda despăgubiri pentru accidente rutiere și pentru alte pagube suferite până la repararea completă a tuturor prejudiciilor suferite de către victima accidentului.

În cât timp de la producerea accidentului cu vătămări corporale sau prejudicii materiale puteți să solicitați despăgubiri?

Ca și regulă generală, aveți dreptul de a solicita despăgubiri în termen de trei ani de la producerea evenimentului rutier. Cu toate acestea, există situații în care termenul de trei ani este suspendat sau întrerupt, însă aceste aspecte pot să fie stabilite doar de către un avocat specializat, în urma studierii dosarului dumneavoastră.

Care sunt mijloacele legale prin care puteți solicita despăgubirileîn urma accidentelor cu vătămări corporale sau prejudicii materiale?

Despăgubirile la care aveți dreptul în calitate de victimă a unui accident pot să fie obținute fie prin formularea unei cereri de despăgubire către asigurător, fie prin intermediul instanței de judecată. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri despăgubirile vor fi obținute prin intermediul instanței de judecată deoarece firmele de asigurări răspund, de regulă, cererilor de despăgubire prin oferte derizorii oferind sume mici în raport cu prejudiciul produs. Tocmai din aceste motiv, instanța de judecată este cea care stabilește în mod obiectiv suma de bani care este aptă să repare întregul prejudiciu suferit de către victimă.

Cum vă putem ajuta în recuperarea prejudiciului și de ce este bine să apelați la avocații noștri specializați în despăgubirea accidentelor rutiere?

despagubiri accidente
Din păcate, este de notorietate faptul că există multe societăți care oferă servicii în domeniul asigurărilor care, în final, se dovedesc extrem de păgubitoare pentru victime. Astfel, sunt la ordinea zilei capcanele contractelor de asistență încheiate de către aceste societăți cu victimele accidentelor rutiere în care sunt stipulate clauze abuzive și extrem de păgubitoare pentru acestea, precum și înțelegerile cu asigurătorii prin care victimele obțin o sumă de bani infimă.

Astfel, pe lângă reclamă agresivă și servicii oferite, în mod aparent, gratuit este posibil ca aceste societăți să vă contacteze în mod direct, fie prin intermediul rețelelor de socializare, fie personal. Este foarte important să nu vă lăsați înșelați de aceste practici și să apelați la avocați membrii UNBR.

Avocații noștri specializați în despăgubirea accidentelor rutiere vă oferă servicii de consultanță și asistență cu privire la tot procesul de obținere a sumelor de bani care vi se cuvin ca urmare a accidentului.

Astfel, vom proceda la analiza dosarului dumneavoastră, vom redacta cererile de despăgubire în urma accidentului rutier către asigurător și vom demara acțiunile în instanță care se impun. Mai mult decât atât, în situația în care, ca urmare a accidentului, a fost deschis și un dosar penal, noi vă vom asista și reprezenta și în acel dosar.

Activitatea pe care o prestăm este caracterizată de transparență și seriozitate, iar dumneavoastră veți fi permanent informat cu privire la parcursul dosarului. Apelează acum la casa de avocatură din Cluj Blaj Law!