Conducere fără permis – consecințe și sancțiuni (art. 335 Cod penal)

Blog

Infracțiunile rutiere sunt printre cele mai frecvente în practica judiciară, România aflându-se în topul clasamentului european cu privire la accidentele rutiere.

Cunoașterea modului în care se face aplicarea acestora interesează atât șoferii, cât și persoanele ce doresc să dobândească permisul de conducere, existând numeroase riscuri la care vă expuneți prin necunoașterea faptelor sancționate de legea penală.

amenda contraventionala

Printre aceste infracțiuni se regăsește și conducerea fără permis, reglementată la art. 335 Cod penal. Putem observa că sunt incriminate mai multe conduite distincte, fiecare atrăgând consecințe diferite în plan penal:

Art. 335: Conducerea unui vehicul fără permis de conducere 

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

1. Conducerea fără permis de conducere

Remarcăm că pentru conducerea fără permis  nu este prevăzută pedeapsa alternativă a amenzii, fiind subliniată astfel gravitatea comiterii unei astfel de infracțiuni, fiind pedepsită cu închisoarea de la 1 an la 5 ani. Dacă vă aflați în situația de a fi prins comițând această infracțiune, este recomandat să apelați la un avocat specializat în drept penal.

Această modalitate de comitere a infracțiunii de conducere fără permis, ce este prevăzută la art. 335 alin. (1) Cod penal, presupune ca persoana în cauză să nu aibă din punct de vedere legal dreptul de a conduce respectivul autovehicul. 

Așadar, dacă sunteți în situația în care, deși aveți dobândit dreptul de a conduce, nu aveți asupra dumneavoastră documentele necesare conducerii autovehiculului (permis de conducere, carte de identitate etc.) sau că valabilitatea acestora a expirat, trebuie să aveți în vedere că nu ați comis infracțiunea de conducere fără permis. În egală măsură, dacă ați promovat examenul pentru obținerea permisului de conducere, însă nu ați primit încă permisul de conducere, nu comiteți infracțiunea de conducere fără permis. În schimb, aceste fapte sunt sancționate contravențional, așa cum prevede art. 101 din cuprinsul O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin urmare pentru aceste fapte vă poate fi aplicată o amendă.

Inclusiv termenul de „conducere” folosit de legea penală a cauzat controverse, neexistând o definiție clară a acestuia. Instanța supremă a stabilit ulterior că reprezintă conducerea unui autovehicul operaţiunea tehnică prin care o persoană pune în mişcare autovehiculul şi îl dirijează pe drumurile publice. Așadar, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană nu presupune obligatoriu ca motorul să funcţioneze, ci înseamnă ,,a dirija mersul unui vehicul, al unei maşini, din interiorul acestuia, chiar dacă motorul nu este efectiv în funcţiune.”

Potrivit acestei interpretări, este indiferentă modalitatea prin care autovehiculul este pus în mișcare (inerție; tractarea de către un alt autovehicul), atât timp cât persoana care acționează frânele/sistemul de direcție nu are dreptul de a conduce.

2. Conducerea de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei/subcategoriei vehiculului, al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

  • Conducerea autovehiculului de către persoana al cărei permis de conducere nu corespunde categoriei/subcategoriei vehiculului

Este necesar întotdeauna să respectați categoria/subcategoria de vehicule pentru care vi s-a acordat drept de conducere. De pildă, dacă dumneavoastră aveți permis de conducere doar pentru categoriile AM (ex. moped), B și B1 și doriți să conduceți un autovehicul utilizat pentru transport marfă (categoria C, CE) trebuie să știți că fapta este de natură penală.

  • Conducerea cu permisul suspendat ori anulat/retras. Ce se întâmplă dacă conduci cu permisul suspendat?

Suspendarea permisului de conducere este o sancțiune contravențională complementară ce se aplică pentru încălcarea unor reguli de circulație. În momentul în care se dispune suspendarea permisului pe o perioadă de la 30 până la 90 de zile, polițistul rutier poate emite o dovadă înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile. După expirarea valabilității dovezii,conducerea cu permisul suspendat, reprezintă infracțiunea prevăzută de art. 335 alin. (2) Cod penal.
Conducerea fără permis dacă a expirat perioada de suspendare reprezintă de asemenea infracțiune.

Anularea permisului este de cele mai multe ori o consecință a unei hotărâri de condamnare pentru o infracțiune ce are legătură cu circulația pe drumurile publice (incidente din care au rezultat ucideri din culpă/vătămări corporale din culpă; conducere fără permis etc.).

S-a stabilit recent că persoana care conduce autovehicule în intervalul dintre momentul pronunțării hotărârii de condamnare și până la emiterea deciziei de anulare de către Poliția Rutieră, comite infracțiunea de conducere fără permis. Nu mai există condiția comunicării deciziei de anulare, este suficientă existența hotărârii penale pentru a pierde dreptul de a conduce autovehicule.

Retragerea permisului poate interveni atunci când organele abilitate ale Poliției Rutiere emit o decizie în acest sens, în urma sesizării unei unități medicale autorizate ce a constatat inaptitudinea persoanei de a conduce autovehicule.

Cât durează un dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat?

Cu toate că dosarele penale având ca obiect conducere cu permisul suspendat nu sunt atât de complexe și ar putea fi soluționate într-un termen relativ scurt, în general durează cel puțin un an până putem ajunge la o soluție.

  • Conducerea de către o persoană ce nu are dreptul de a conduce în România

În cazul în care o persoană are dreptul de a conduce pe teritoriul unui stat, nu înseamnă în mod automat că poate conduce și pe teritoriul României. În măsura în care permisul de conducere pe care îl deține nu este eliberat de un stat al UE sau de un stat cu care România are încheiată o convenție pentru recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, atunci respectiva persoană nu are dreptul de a conduce pe teritoriul României, deci comite infracțiunea de conducere fără permis.

Toate ipotezele prezentate mai sus reprezintă situații care intră sub incidența infracțiunii de conducere fără permis, fiind însă situații în care legea penală prevede o pedeapsă mai atenuată, respectiv închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau pedeapsa amenzii penale.

3. Încredințarea unui autovehicul unei persoane ce nu are drept de a conduce acel autovehicul sau ce se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive

Fapta de a încredința presupune existența unui acces general asupra autovehiculului, ce rezultă din acordul persoanei care îl avea în posesie (nu în mod necesar proprietarul autovehiculului).

Legea penală română înțelege să sancționeze aspru persoanele ce încurajează nerespectarea normelor privind siguranța circulației pe drumurile publice. Este prevăzută aceeași pedeapsă (6 luni la 3 ani sau cu amendă) pentru cel ce încredințează un autovehicul unei persoane ce are permisul suspendat/anulat/retras sau este sub influența alcoolului sau a stupefiantelor, astfel încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis reprezintă o faptă la fel de gravă ca și conducerea fără permis. În cazul în care se încredințează autovehiculul unei persoane aflate sub influența alcoolului, se consideră ca persoana care încredințează autovehiculul comite infracțiunea doar dacă persoana aflată sub influența alcoolului are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Este pedepsită doar încredințarea comisă cu intenție, fiind pedepsit doar cel ce comite această faptă cunoscând lipsa dreptului de a conduce sau starea fizică în care se află cel ce primește autovehiculul.

  • Răspund penal doar dacă s-a produs un accident din care rezultă o pagubă sau există victime?

Răspunderea există, aceasta nu este condiționată de existența unor consecințe materiale (accidente, daune materiale, victime etc.). Încă există acest mit în mentalul colectiv cu privire la infracțiunile rutiere, însă, în realitate, legea penală sancționează faptele ce au generat un  pericol pentru siguranța circulației, iar conducerea fără permis de conducere creează un pericol pentru siguranța circulației, deoarece se consideră că o persoană ce nu posedă permis de conducere nu este capabilă să conducă un autovehicul în siguranță.

Dacă ai nevoie de un avocat în Cluj, contactează-ne!