Traficul și consumul de droguri – Codul penal
Ai o problemă legală și vrei să apelezi la un avocat specializat în drept penal din Cluj? Contactează-ne!
În societatea noastră drogurile tind să rămână un subiect tabu. Totuși, este limpede că fenomenul social generat de consumul și traficul de droguri este în creștere. Abordările statelor lumii variază, unele având o atitudine blândă față de aceste comportamente iar altele, printre care și România, adoptând un cadru legislativ ce-și propune combaterea lor.
Legea 143/2000
Considerăm necesară înțelegerea modului în care legiuitorul român sancționează anumite conduite ce implică drogurile și substanțele interzise de lege pentru a cunoaște atât riscurile la care ne supunem cât și implicațiile penale ce pot interveni. Principalele prevederi din legislația noastră sunt în cuprinsul Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:
- droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
- droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)
Actul normativ conține în tabelele I-III substanțele vizate, lista putând suferi modificări oricând, atât în sensul adăugării cât și radierii unei anumite substanțe.
Percepția generală tinde să considere riscantă doar implicarea activă în tranzacționarea substanțelor interzise de lege. Deși nu este sancționat penal consumul de droguri văzut ca faptă de sine stătătoare, iar prin lipsa incriminării distincte a consumului se creează aparența că sancțiunile penale îi vizează doar pe cei care alimentează și întrețin circuitul substanțelor interzise, la o privire mai atentă, constatăm că legea română la art. 2 din Legea 143/2000 sancționează următoarele fapte privitoare la droguri:
- cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea;
- oferirea;
- punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu;
- trimiterea, transportul;
- procurarea, cumpărarea;
- deţinerea;
- orice alte operațiuni privind circulația drogurilor.
Sunt pedepsite cu închisoarea de la 2 la 7 ani faptele privitoare la droguri de risc și cu închisoarea de la 5 la 12 ani cele privind droguri de mare risc.
De asemenea, la art. 3 din Legea 143/2000 este sancționată introducerea sau scoaterea din ţară precum și importul ori exportul de droguri cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru drogurile de risc și cu închisoare de la 7 la 15 ani pentru drogurile de mare risc.
Se observă așadar că protecția penală acoperă multe fapte ce nu presupun vreun câștig patrimonial sau o anumită frecvență și pot atrage răspunderea penală chiar dacă sunt comise izolat. De pildă, simpla deținere de droguri este sancționată penal, iar consumul implică de cele mai multe ori și deținerea substanțelor.
Traficul de droguri
În multe ocazii, drogurile sunt consumate în grupuri de mai multe persoane aflate într-un cadru informal (întâlniri între prieteni, petreceri) și este suficient ca unul dintre participanți să împartă cu ceilalți membri substanța pe care o consumă pentru a fi autor al infracțiunii de trafic de droguri.
Mai mult, legea sancționează la art. 5 punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul de droguri. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că ajutorarea celor ce comit faptele indicate de lege poate fi considerată de organele judiciare drept un act de complicitate.
Renunțarea la aplicarea pedepsei și la urmărirea penală
Cantitatea de droguri prezintă relevanță la stabilirea gravității faptei. Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale. Cu siguranță, dacă fapta are ca obiect o cantitate mai mică, organul de urmărire penală poate recurge la renunțarea la urmărirea penală, neexistând interes public pentru anchetarea unui incident minor, iar instanța ar putea dispune o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, soluții care nu presupun condamnarea făptuitorului.
Consumul și deținerea de droguri pentru consum propriu – Pedepse și Situații în care răspunderea penală este atenuată sau chiar înlăturată
Este atenuată răspunderea în cazul faptei de deținere de droguri pentru consum propriu, fiind prevăzută pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă pentru drogurile de risc și pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani pentru drogurile de mare risc.
De altfel, tratamentul atenuat al comiterii infracțiunii atunci când este vizat consumul propriu mai cuprinde și posibilitatea integrării persoanei suspectate într-un program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri. Mai mult, există posibilitatea ca instanța să pronunțe o soluție de renunțare sau de amânare a aplicării pedepsei chiar în lipsa îndeplinirii condițiilor prevăzute de Codul penal, atât timp cât persoana a respectat programul de asistență. Datele cu caracter personal ale persoanelor integrate în aceste programe sunt protejate de autorități, fiind strict confidențiale.
Cauza de nepedepsire
Este prevăzută și o cauză de nepedepsire în favoarea persoanei care, înainte să se fi început urmărirea penală de către organele abilitate, se autodenunță și contribuie la identificarea și tragerea la răspundere penală a celorlalți participanți la infracțiune.
În situația în care a fost deja începută urmărirea penală și nu se mai poate beneficia de cauza de nepedepsire, dacă persoana anchetată colaborează cu organele judiciare și facilitează demersurile autorităților beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Circumstanțe agravante
Se cere a fi menționat faptul că la art. 13, Legea nr. 143/2000 introduce o serie de circumstanțe agravante care pot fi luate în considerare de instanță în judecarea unei cauze:
- persoana care a comis infracţiunea de consum sau trafic de droguri îndeplinea o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, iar fapta a fost comisă în exercitarea acestei funcţii;
- fapta de consum sau trafic de droguri a fost comisă de un cadru medical sau de o persoană care are, potrivit legii, atribuţii în lupta împotriva drogurilor;
- drogurile au fost trimise sau livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate într-un program terapeutic ori s-au efectuat alte asemenea activităţi interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori dacă fapta a fost comisă într-o instituţie sau unitate medicală, de învăţământ, militară, loc de detenţie, centre de asistenţă socială, de reeducare sau instituţie medical-educativă, locuri în care elevii, studenţii şi tinerii desfăşoară activităţi educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora;
- au fost folosiți minori pentru comiterea faptelor de consum sau trafic de droguri
- drogurile au fost amestecate cu alte substanţe care le-au mărit pericolul pentru viaţa şi integritatea persoanelor.
Aspecte de procedură esențiale
Organele de urmărire penală au posiblitatea de a percheziționa corporal persoanele precum și vehiculele ce prezintă urme sau suspiciuni prinvind comiterea infracțiunilor privind consumul și traficul de droguri fără a fi nevoie de un mandat din partea judecătorului. Organul de urmărire penală are obligația de a solicita mai întâi persoanei în cauză predarea de bunăvoie a obiectelor căutate. Percheziția trebuie să se desfășoare cu respectarea demnității persoanei și se efectuează de către o persoană de sex opus.
Dacă se presupune că ați fi în situația de a fi reținut sau arestat ori implicat într-o anchetă privind comiterea unei infracțiuni de trafic de droguri, aveți dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care sunteți cercetat și încadrarea juridică a acesteia. Totodată, aveți dreptul la un avocat pentru a vă garanta apărarea și o anchetă onestă. De asemenea, aveți dreptul de a nu da nicio declarație în fața anchetatorilor și trebuie avut în vedere că orice declarație pe care o dați poate fi folosită ca mijloc de probă împotriva dumneavoastră.
Contactează acum echipa Blaj Law din Cluj!