Conducerea fără Permis

Un avocat al echipei noastre vă poate reprezenta cu succes în fața organelor de urmărire penală sau în fața instanței de judecată în cazul în care vă aflați în situația de a fi tras la răspundere pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără permis.

Ce trebuie să știți despre această infracțiune?

Prin norma de incriminare prevăzută de art. 335 se pedepesește atât fapta persoanei care conduce un autovehicul fără a deține un permis de conducere, dar și fapta persoanei care încredințează autovehiculul unei persoane care nu are dreptul de a conduce.

De ce ar trebui să vă asiste un avocat în fața organelor de urmărire penală sau în fața instanței de judecată?

În primul rând, orice persoană are dreptul de a avea un avocat care să îl reprezinte sau să îl asiste în orice proces indiferent că este unul civil sau unul penal.

În așa fel, drepturile dumneavoastră vor putea fi respectate în mod corect, iar interesele dumneavoastră reprezentate într-un mod oportun.

În al doilea rând, profesionalismul pe care un avocat îl pune la dispoziție în reprezentarea dumeavoastră este unul superior față de o reprezentare pe care dumeavoastră ați putea să o exercitați.

Unul dintre avocații noștri specializați pe dreptul penal și, mai ales pe infracțiuni rutiere, vă poate reprezenta și asista în orice fază a procesului penal, atât în fața organelor de cercetare penală în faza de urmărire penală, cât și în fața judecătorului în faza de cameră preliminară sau în judecata în primă instanță.

Conform art. 335 din Codul penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu deţine permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.”

Ce trebuie să știți este că dacă săvârșiți această infracțiune nu vi se poate aplica doar un simplu avertisment, întrucât este vorba despre răspundere penală care se pedepsește după cum am specificat mai sus.

Ce se întâmplă dacă sunt la prima abatere?

Dacă ați condus un autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere și sunteți la prima abatere, judecătorii vor putea opta pentru pedeapsa cu suspendare.

În funcție de fiecare inculpat și circumstanțele în care s-a săvârșit infracțiunea, precum și de modul în care inculpatul este apărat, se optează pentru suspendare sau executare.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL ÎN CARE CONDUC UN VEHICUL DINTR-O ALTĂ CATEGORIE?

Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede deținerea permisului de conducere de către o persoana a cărui permis este necorespunzător categoriei din care vehicului face parte sau permisul a fost retras/anulat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL ÎN CARE CONDUC CU PERMISUL EXPIRAT?

În cazul în care conduceţi cu permisul auto expirat pedeapsa este similară cu cea din cazul neprezentării actelor la control. Contravenţia este detaliată în Codul rutier:

”Articolul 101 – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

1. conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat.”

Deschide Chat-ul