Încetarea Contractului de Muncă

Avocați Specializați cu Încetarea Contractului de Muncă

Echipa noastră de avocați specializați pe dreptului muncii poate analiza orice situație cu privire la încetarea contractului de muncă.

Echipa Blaj Law

Motive Pentru Încetarea Contractului de Muncă

Încetarea contractului de muncă poate interveni ca urmare a unor motive de drept prevăzute în mod expres de codul muncii, prin acordul părților sau prin manifestarea de voință în mod unilateral de către una dintre părți.

Cauzele în care contractul individual de muncă încetează din inițiativa angajatorului reprezintă situațiile cele mai sensibile și cu privire la aceste situații se analizează în detaliu modalitatea în care se respectă sau nu legea.

Concedierea și Etapele ei

Concedierea poate fi dispusă pentru motive ce țin de persoana salariatului sau pentru motive ce nu țin de persoana salariatului.

Astfel, în cazul în care sunteți în situația în care ați fost concediat, este necesar să analizăm în detaliu care au fost cauzele și dacă nu au fost încălcate anumite dispoziții prevăzute de codul muncii.

Concedierea pentru motive ce țin pe persoana angajatului poate fi dispusă pentru câteva situații prevăzute de codul muncii precum:

 • săvârșirea unor abateri disciplinare;
 • în cazul în care persoana se află în arest preventiv sau arest la domiciliu;
 • în situația în care se constată inaptitudinea fizică sau psihică;
 • sau în situația în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă.

Echipa Blaj Law

Ajutorul echipei noastre

Analiza Situației cu Privire la Contractul de Muncă

Pentru dispunerea concedierii în mod legal trebuie să se respecte o serie de chestiuni impuse de codul muncii. În cazul în care ați fost concediat și considerați că măsura a fost luată fără justificare, puteți contacta unul dintre avocații echipei noastre pentru a fi lămurit.

Trebuie să știți faptul că pentru ca o concediere să fie legală trebuie să existe o decizie de concediere ce trebuie comunicată în mod legal, motivată atât în fapt cât și în drept, să existe în mod expres prevăzut termenul de previz, precum și alte chestiuni care se consemnează în funcție de tipul de concediere care poate fi colectivă sau individuală.

Decizia de concediere trebuie să fie emisă în termen de 30 de zile calendaristice din momentul în care a fost dispusă. În același timp, decizia trebuie să conțină și termenul în care poate fi contestată în fața instanței de judecată.

Termenul de preaviz este un termen ce se stabilește în favoarea salariatului care beneficiază de un număr de minim 20 de zile lucrătoare în care acesta are posibilitatea să facă demersurile pentru integrarea într-un alt loc de muncă.

Termenul de preaviz poate fi redus prin înțelegerea părților.

În cazul în care concedierea s-a dispus pentru săvârșirea unei abateri disciplinare grave sau pentru mai multe abateri disciplinare în mod repetat se impune desfășurarea unei cercetări disciplinare prealabile.

Abaterile disciplinare pot fi prevăzute de către angajator prin contractul individual de muncă, prin regulamentul de ordine interioară sau prin alte acte cu caracter normativ la nivelul locului de muncă.

Concedierea ce se dispune pentru motive obiective poate fi una colectivă sau una individuală, în orice caz ne raportăm la o serie de condiții obiective ce nu țin de persoana angajatului sau de cea a angajatorului în mod subiectiv.

Astfel, echipa noastră de avocați specializați pe domeniul dreptului muncii analizează dacă motivele pentru care a fost dispusă concedierea sunt legale și procedura de concediere a fost realizată în conformitate cu legea.

În cazul în care concedierea a fost dispusă în mod nelegal sau în cazul în care acesta a fost emisă cu nerespectarea dreptuilor salariatului, instanța poate dispune anulare concedierii iar angajatorul poate fi obligat la plata unor despăgubiri prin raportare la sumele de bani datorate.

Contactează-ne

Dacă aveți nevoie de ajutor sau aveți alte întrebări in ceea ce privește încetarea contractului de muncă, contactați-ne prin formularul de mai jos sau prin telefon.

  RECENZII

  • ,,Am avut multe experiențe prin instanțe și cu diverși avocați care tratau sau nu cu seriozitate cauzele mele. Am fost foarte surprins când am cunoscut tânăra echipă Blaj-Law. Atâta determinare și implicare nu am mai cunoscut niciodată la avocați. Mi-au tratat cauza ca și cum ar fi fost vorba despre succesul lor personal.”

  • ,,Sunt tânăr și urăsc birocrația. Înființarea unei firme mi se părea un chin, dar avocații de la Blaj-Law au soluționat totul în locul meu simplu și rapid! Mulțumesc și mult succes!”

  • ,,Din păcate, am cunoscut avocații de la Blaj-Law într-unul din cele mai negre momente din viața mea. Un nefericit accident a lăsat urmări grave în viețile noastre și plimbatul pe la avocați și în instanță era ultimul lucru de care aveam nevoie. Am fost bucuroși că ne-au susținut necondiționat și pe lângă profesionalism au dat dovadă de umanitate. Vă mulțumim din suflet.”

  Întrebări Frecvente

  Poate fi redus termenul de preaviz?

  Termenul de preaviz poate fi redus în cazul în care părțile stabilesc împreună acest lucru.

  DACĂ AM FOST CONCEDIAT PE MOTIVE DISCIPLINARE TREBUIE SĂ EXISTE O CERCETARE DISCIPLINARĂ?

  În mod clar, pentru orice concediere pe motive disciplinare trebuie să fie efectuată o cercetare disciplinară prin intermediul căreia să se constate dacă activitatea pe care ați desfășurat-o reprezintă în concret o abatere disciplinară sau nu.

  În cazul în care abaterea a fost constatată, se stabilește printr-un proces verbal de către comisa de cercetare fapta care constituie abatere disciplinară și modalitatea în care aceasta s-a efecuat.

  Pot fi concediată în perioada în care mă aflu în concediu pentru creșterea copilului?

  Conform dreptului muncii pe perioada în care vă aflați în concediu pentru creșterea copilului contractul individual de muncă este suspedant, iar concedierea nu poate fi dispusă pe perioada în care contractul individual de muncă este suspedant.

  Cauți ajutor în ceea ce priveste încetarea contractului de muncă?

  Telefon : +40 740 492 998

  +40 740 492 998
   Luni-Sâmbătă 09:00-19:00
  Deschide Chat-ul