Recuperarea Creanțelor

Echipa de avocați Blaj Law este specializată în recuperarea creanțelor atât în ceea ce privește persoane fizice cât și persoane juridice.

Tot ce trebuie să faceți este să ne contactați iar, noi vă vom solicita actele în baza cărora vom începe demersurile de recuperare.

Tot ce trebuie să faceți este să ne contactați, iar noi vă vom solicita actele în baza cărora vom începe demersurile de recuperare.

Recuperarea creanțelor se poate dovedi a fi un proces dificil aproape pentru orice afacere, indiferent de domeniul de activitate.

Numeroase companii se confruntă în activitatea practică cu dificultăți în ceea ce privește recuperarea creanțelor.

În acest context este oportun să examinăm procedurile desfășurate în cadrul recuperării creanțelor, atât în ceea ce privește persoanele fizice, cât și cele juridice.

Conform legislației române, în cazul în care o persoană nu și-a plătit datoria până la data scadentă, dumnevoastră, în calitate de creditor, puteți iniția procedura de recuperare a creanței într-un termen de prescripție de 3 ani.

Pentru recuperarea sumelor de bani, avocați noștri specializați pe recuperarea creanțelor vă pot propune mai multe proceduri pentru obținerea acestora precum:

  • Procedura somației de plată (reglementată prin OG nr. 5/2001)
  • Procedura ordonanței de plată (stabilită prin OUG nr. 119/2007)

În funcție de situația concretă, putem demara oricare dintre aceste două proceduri pentru recuperarea sumelor de bani, dar în același timp putem opta și pentru procedura generală prevăzută de codul civil.

Atât procedura somaţiei, cât si cea a ordonanţei de plată se referă la creanţe certe, lichide si exigibile. O creanţă este certă, atunci când existenţa sa este neîndoielnică.

Creanţa este lichidă atunci când cuantumul său este determinat sau determinabil. Creanţa este exigibilă numai atunci când a devenit scadentă.

De menționat este că somația este o procedură prealabilă obligatorie pentru ordonanța de plată.

De altfel, pentru ocrotirea bunei-credințe în raporturile juridice, este recomandată și măsura negocierilor cu debitorul în privința recunoașterii creanței și efectuării plății.

Chiar și în urma soluționării ordonanței de plată, în funcție de soluția instanței, se poate recurge la calea de atac a contestației ori de către dumneavoastră, ori de către debitor.

În cazul în care debitorul nu formulează o contestație, ordonanța va fi emisa la cel mult 45 de zile de la depunerea cererii;

Avocații echipei noastre vă vor sfătui ce procedură trebuie urmată și vă vor reprezenta în fața instanței de judecată pentru recuperarea sumelor de bani.

Este necesară asistarea de către un avocat datorită numeroaselor complicații ce pot apărea pe parcursul procedurii, dar și datorită poziției avantajoase pe care o oferă ajutorul unui avocat specializat, care, în afară de cunoașterea în detaliu a legislației în domeniu, are și experiența abordării corespunzătoare a debitorului, astfel încât să efectueze plata cât mai repede.

Deschide Chat-ul