Infracțiuni de trafic și consum de droguri de risc sau mare risc

De ce ar trebui să te asiste un avocat specializat în drept penal în fața organelor de urmărire penală sau în fața instanței de judecată?

Consultarea unui avocat specializat în drept penal este esențială pe toată durata procesului penal, în special în cazul infracțiunilor de trafic și consum de droguri de risc sau mare risc, având în vedere pedepsele severe pentru acest tip de infracțiuni, de până la 25 de ani de închisoare.

Avocații noștri cu experiență extinsă în domeniul dreptului penal au o vastă experiență în gestionarea infracțiunilor de trafic și consum de droguri de risc sau mare risc și vă pot furniza asistența specializată necesară pentru a formula cea mai eficace apărare în fața instanței, contribuind astfel la protejarea intereselor dumneavoastră în cadrul complexului proces penal.

Ce sunt infracțiunile de trafic și consum de droguri de risc sau mare risc?

Infracțiunile de trafic și consum de droguri de risc sau mare risc sunt cuprinse în Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. 

Dacă ești suspect sau inculpat într-un dosar care are ca obiect traficul de droguri, deținerea de droguri sau consumul de droguri, trebuie să știi că este foarte importantă reprezentarea de către un avocat specializat în acest domeniu.

Conform legii, drogurile sunt plantele şi substanțele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conțin substanțe interzise.

Drogurile se împart în două categorii:

  1. droguri de risc (înscrise în tabelele nr. I și II din legea menționată) – produsele care alterează starea de conștiență, cum ar fi canabis, LSD. 
  2. droguri de mare risc (tabelul nr. III) – inhibă activitatea sistemului nervos central, precum bromazepam, ketamina, cocaină, heroină și ecstasy.

Potrivit articolului 2 din aceeași lege, constituie infracțiune:

  • cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea
  • oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, 
  • procurarea, cumpărarea, deținerea 
  • alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, 

Pentru droguri de risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și este însoțită de interzicerea unor drepturi. Atunci când e vorba de droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

De asemenea, este incriminat și traficul de droguri la nivel internațional, importul sau exportul de droguri de risc fiind sancționat cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi. Pentru drogurile de mare risc, pedeapsa e cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare și interzicerea exercitării unor drepturi.

În ceea ce privește cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda, iar în cazul drogurilor de mare risc, închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

În cazul în care în urma distribuirii drogurilor are loc moartea victimei, pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 15 și 25 de ani – o pedeapsă mai mare decât cea reglementată pentru infracțiunea de omor.

Punerea la dispoziție a oricărui loc amenajat sau a unei locuințe, pentru consumul ilicit de droguri sau tolerarea consumului ilicit în astfel de locuri este sancționată cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi – dacă cel care a pus la dispoziție acel spațiu cunoștea acest lucru.

Renunțarea la aplicarea pedepsei și la urmărirea penală

Cantitatea de droguri prezintă relevanță la stabilirea gravității faptei însă o cantitate mică de droguri nu poate duce la nepedepsirea infracțiunii. Cu siguranță, dacă fapta are ca obiect o cantitate redusă, organul de urmărire penală poate recurge la renunțarea la urmărirea penală, neexistând interes public pentru anchetarea unui incident minor, iar instanța poate dispune o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, soluții care nu presupun condamnarea făptuitorului.

Echipa noastră de avocați specializați în drept penal a asigurat reprezentarea clienților într-un număr mare de cazuri ce au avut ca obiect deținerea sau traficul de droguri de risc și de mare risc.

Vezi și alte servicii