Taxa Pe Valoare Adăugată

O serie de probleme ale dreptului fiscal sunt generate de taxa pe valoare adăugată și de modul în care sumele de bani ce trebuie deduse pun probleme între societatea dumneavoastră și stat.

Ce trebuie să cunoașteți, în mod concret despre sistemul taxei pe valoare adăugate?

  • fiecare serviciu sau bun achiziționat este supus taxării, din punct de vedere al TVA-ului, în cazul în care societatea este înregistrată ca fiind plătitoare TVA.
  • atunci când societate achiziționează bunuri sau servicii de la o altă entitate comercială, aceasta este datoare să achite o sumă cu titlu de TVA.
  • la rândul ei, societatea colectează TVA în momentul efectuării sau vânzării de bunuri sau servicii.
  • TVA-ul deductibil, însemnând TVA-ul care a fost achitat, se înregistrează sub un regim distinct față de TVA-ul colectat în momentul vânzării.
  • diferența dintre cele două, respectiv TVA colectat și TVA deductibil reprezintă suma ce urmează a fi rambursată în cazul în care valoarea achitată este mai mare decât valoarea colectată.

Dreptul de a deduce TVA este recunoscut de de Codul Fiscal în art. 297 exclusiv persoanelor care sunt impozabile în materie de TVA.

Totuși, nu toate cheltuielile pot să beneficieze de deducere, existând un regim special de deducere TVA pentru unele categorii.

Astfel, nu sunt deductibile taxele datorate sau achitate pentru achiziția băuturilor alcoolice sau a produselor din tutun cu excepția cazurilor când acestea sunt destinate revânzării sau utilizării în prestarea serviciilor.

De asemenea, nu sunt deductibile taxele aferente sumelor achitate în numele și contul altor persoane.

Totodată, beneficiază de un regim special, respectiv limitează dreptul de reducere la 50% în cazul cumpărării, închirierii, leasingului vehiculelor rutiere care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Echipa de avocați din cadrul Blaj Law vă poate oferi consultanță cu privire la modalitatea de deducere a TVA-ului.

Pentru a ne contacta, tot ce trebuie să faceți este să ne trimiteți un e-mail iar unul dintre avocații noștri vă va contacta în vederea clarificării situației.

Deschide Chat-ul