Ce se întâmplă cu pachetele de servicii turistice în contextul epidemiei de Coronavirus?

Blog

În contextul actual al periculozității ridicate a călătoriilor și al restricțiilor de călătorie luate de multe state determinate de evoluția severă a epidemiei cu coronavirus, ne întrebăm ce se întâmplă cu pachetele de turism achiziționate deja, care evident, nu vor mai putea fi onorate.

În ce situații se pot primii bani înapoi dacă îți anulezi vacanța?

În unele domenii, legislația națională permite rezilierea contractului în anumite cazuri excepționale. Un astfel de exemplu este turismul, fiind și unul dintre cele mai afectate domenii de criza generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2. Ordonanța Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate reglementează încetarea contractului în eventualitatea unor situații excepționale cum este și cea actuală, protejând drepturilor călătorilor.

Art. 13 alin. (3) din O.G. nr. 2/2018 prevede dreptul călătorului de a înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație.

Astfel, noile măsuri din ce în ce mai restrictive implementate de state se pot încadra ca fiind circumstanțe inevitabile și extraordinare atât timp cât sunt implementate pe teritoriul statului de destinație sau în vecinătatea acestuia sau de către statul român, afectând circulația, fiind astfel compromisa executarea pachetului turistic. Aplicând norma în contextul epidemiei de Covid-19, aplicabilitatea acesteia depinde de existența unei stări de urgență, restricții de călătorie sau carantină în zonele de destinație. Așadar, dacă zona în care urmează să călătoriți nu este afectată de restricții, excursiile nu pot fi anulate fără a se suporta și o penalitate. Însă, dacă există aceste restricții, este bine de știut că aveți dreptul la rambursarea completă a oricărei plăți realizate deja.

Astfel, închiderea granițelor fie a României fie a țării unde urma să călătoriți, orice evenimente imprevizibile în țara de destinație, cum este cazul instituirii carantinei și orice alte situații care ar afecta executarea contractului privind pachetul de servicii de turism vă permit rezilirea acestuia fără a plăti vreun comision. Este important de reținut că acesta se poate rezilia doar înaintea începerii executării pachetului.

Ce trebuie să faceți în cazul în care aveți programată o vacanță în perioada imediat următoare într-una din zonele restricționate?

Primul pas este să trimiteți, în scris, o notificare comerciantului de unde ați achiziționat pachetul de servicii de turism în care solicitați restituirea banilor. De aici, comerciantul va putea începe demersurile privind recuperarea plăților de la furnizori pentru vă putea restitui banii. Totodată, dacă agenția permite, puteți opta pentru folosirea pachetului în aceleași circumstanțe dar la o dată ulterioară încheierii perioadei de criză. În ambele cazuri, trebuie să anunțati agenția de turism în scris. Însă, este necesar a se lua în considerare că în contextul actual, perioada de așteptare poate să fie mai lungă decât în mod normal, întrucât există multe solicitări în acest scop. Deși perioada în care vi se răspunde solicitării poate fi mai îndelungată, dreptul dumnevoastră tot va trebui respectat.

Ordonanța, prin aliniatul 1 al art. 13 vă permite să încetați contractul privind pachetul de servicii de călătorie în orice moment cu plata unei penalități de încetare rezonabile, menționate în contract. Astfel, chiar și dacă excursia dumneavoastră nu este într-una dintre zonele roșii sau galbene, sunteți îndreptățiți să primiți înapoi o parte din bani cuantificată în contract. De asemenea, este extrem de important a se menționa că biletele de avion, cazările achiziționate individual nu intra sub incidența acestor norme ci este exclusiv vorba despre pachetele turistice achiziționate de la comercianți, precum servicii oferite de o agenție de turism.

Trebuie menționat că prevederile generale cu privire la forța majoră, pe care le puteți accesa aici, se aplică și în cazul contractului de comercializare a pachetelor turistice, astfel, atât comerciantul cât și consumatorul ar putea fi exonerat de răspundere în eventualitatea întrunirii condițiilor forței majore. După cum am arătat, sunt puține cazuri când forța majora operează, chiar și în contextul unei pandemii, fiind vorba de situații reglementate strict.

Așadar, în perioada următoare marcată de restricții și anulări, sunteți îndreptățiti la restituirea banilor deja achitați pentru pachetele turistice, sub anumite condiții pe care este important să le cunoașteți. Urmează o perioadă grea atât pentru clienți cât și pentru comercianți în care este important să se dea dovadă de răbdare și înțelegere de ambele părți având în vedere circumstanțele extraordinare.

Firma de avocatură din Cluj Blaj Law vă stă la dispoziție la orice oră!