Ce se întâmplă dacă conduci cu permisul suspendat?

Blog

Legea penală pedepsește fapta celui care, fiindu-i aplicată sancțiunea complementară a interzicerii dreptului de circulație pe drumurile publice pe o perioadă determinată, conduce un autovehicul, prin art. 335 alin. (2) Cod Penal care prevede următoarele: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. ”

Cu privire la conținutul infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută la art. 335 Cod Penal, se incriminează faptele persoanelor care circulă pe drumurile publice fără să aibă în concret acest drept din punct de vedere legal, indiferent dacă interzicerea dreptului de a conduce este rezultatul reținerii, anulării sau suspendării permisului de conducere.

Spre exemplu, persoanei care comite infracțiunea de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive (art. 336 Cod penal) îi va fi reținut permisul de conducere și i se va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație conform art. 111 din OUG nr. 195/2002(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se retine în urmatoarele cazuri: b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la (…) art. 336 din Codul penal” coroborat cu alin. (3) din același text legal.

Raportat la situația prezentată, dacă persoana respectivă, ulterior reținerii permisului de conducere este surprinsă conducând autovehicule, va răspunde și pentru infracțiunea prevăzută de art. 335 alin. (2) Cod Penal, respectiv conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Discută cu un avocat din Cluj chiar astăzi.

Află cum te putem ajuta. Trimite-ne câteva detalii despre cazul tău iar un reprezentant al echipei noastre te va contacta în cel mai scurt timp posibil.

Discută cu un avocat

Mai mult, pentru evitarea deschiderii unui dosar penal având ca obiect infracțiunea prevăzută la art. 335 alin. (2) Cod Penal, conducătorii auto trebuie să fie atenți și atunci când, odată cu reținerea permisului de conducere, li se eliberează o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pe o durată limitată, deoarece conducerea unui vehicul după trecerea perioadei aferente, îndeplinește condițiile de tipicitate a infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Amintim că, suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe un timp limitat reprezintă o sancțiune contravențională complementară, alături de aplicarea punctelor de penalizare, confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor prevăzute de lege ori folosite în acest scop, imobilizarea vehiculului și radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului în cazurile prevăzute expres de lege.

Ce se întâmplă dacă conduci cu permisul suspendat?

Suspendarea dreptului de a conduce va fi aplicată de către organele abilitate, pe o durată limitată și diferită de timp, în funcție de fapta săvârșită, după cum urmează:

1.Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile intervine în următoarele situații:

 • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
 • nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
 • nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
 • neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția anumitor cazuri prevăzute de lege;
 • folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor;
 • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

 

2. Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile intervine în următoarele situații:

 • nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana;
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
 • neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
 • neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
 • nerespectarea regulilor privind depășirea;
 • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

 

3. Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile intervine în următoarele situații:

 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
 • conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
 • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
 • deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept.
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.

 

4. Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile intervine în următoarele situații:

 • depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
 • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
 • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Conform art. 103 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice: „Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

a)pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;

 b)pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

 c)pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile  16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

 d)pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile  16 alin. (1) lit. b)e)și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;”