Returnarea produselor achiziționate online: drepturi și obligații
Returnarea produselor achiziționate online: drepturi și obligații
Se întâmplă foarte frecvent să cumpărăm produse sau servicii online, iar ulterior să constatăm că nu este produsul/serviciul la care ne așteptam, sau pur și simplu nu îl mai dorim. Este important să cunoaștem care sunt drepturile noastre și responsabilitățile comerciantului în acest tip de situație.
În acest articol aprofundăm drepturile tale în aceste situații și modurile în care poți returna achiziția și solicita o rambursare a sumei în cauză.
Ce informații trebuie să primești atunci când faci o achiziție online?
Printre informațiile pe care comerciantul trebuie să le furnizeze într-o manieră clară și accesibilă consumatorului înainte de încheierea unui contract la distanță se numără și dreptul de retragere, condițiile, termenele, procedura de exercitare a acestui drept, precum și formularul tipizat de retragere. Aceste prevederi sunt specificate în art. 6 alin. (1) lit. h) din OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, care transpune în legislația națională Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor.
Dreptul de retragere
Comerciantul trebuie să îți comunice clar și ușor accesibil dreptul de a te retrage dintr-un contract la distanță.
Condiții și termene
Trebuie să ai acces la termenul în care poți exercita dreptul de retragere, care este de obicei de 14 zile.
Procedura de retragere
Trebuie să fii informat despre modul în care poți să te retragi din contract și să primești un formular de retragere tipizat.
Ce este dreptul de retragere?
Dreptul de retragere îți permite să reziliezi un contract la distanță în termen de 14 zile, fără a fi nevoit să oferi un motiv și fără a suporta alte costuri în afara celor pentru returnarea produsului. Termenul de retragere începe să curgă din ziua în care primești produsul sau, în cazul serviciilor, de la încheierea contractului. Pentru a te putea retrage de sub obligațiile unui contract poți urma oricare din următoarele opțiuni.
Trimite cererea de retragere către comerciant:
Contractul se consideră reziliat în momentul în care trimiți cererea de retragere către comerciant.
Folosește formularul de retragere
Poți utiliza formularul de retragere furnizat de comerciant sau poți face o declarație clară prin care îți exprimi intenția de a te retrage din contract.
Opțiunea de retragere online
Uneori, comerciantul îți poate oferi posibilitatea de a trimite formularul sau declarația de retragere prin intermediul site-ului său. În acest caz, comerciantul trebuie să îți confirme primirea formularului de retragere.
Cum pot returna un produs achiziționat online?
Tu trebuie să returnezi produsele în termen de 14 zile de la comunicarea deciziei de retragere. Este important să ții cont că ești responsabil pentru orice diminuare a valorii produselor cauzată de manipulare sau utilizare într-o măsură care depășește testarea caracteristicilor și functionarea lor.
Comerciantul are obligația de a-ți returna suma plătită în termen de maximum 14 zile de la primirea cererii de retragere. Rambursarea se va face prin aceeași metodă de plată utilizată inițial.
Ai nevoie de consultanță juridică cu privire la servicii sau produse online?
Discută chiar astăzi cu un avocat din Cluj și află cum te putem ajuta.