Se interzice difuzarea campaniilor publicitare privitoare la instrumente alternative de fumat, cum ar fi țigări electronice și Vape-uri.

Blog

În ultimii ani, consumul de dispozitive alternative de fumat, cum ar fi țigările electronice și dispozitivele de tip Vape, a cunoscut o creștere semnificativă, în special în rândul tinerilor. Deși aceste produse au fost promovate ca alternative mai puțin dăunătoare la fumatul tradițional, există în continuare numeroase îngrijorări cu privire la siguranța și efectele pe termen lung ale acestora. 

În acest context, Parlamentul României a adoptat recent noi reglementări care vizează interzicerea publicității pentru instrumentele alternative de fumat, în scopul protejării sănătății publice și a prevenirii expunerii minorilor la aceste produse.

Potrivit noilor reglementări adoptate de către Parlament, prin care se aduc modificări și completări Legii audiovizualului nr. 504/2002 și Legii nr. 148/2000 privind publicitatea, se instituie o interdicție totală asupra oricărei forme de publicitate pentru dispozitivele alternative de fumat.

Menționăm că, în sfera instrumentelor alternative de fumat se încadrează țigările electronice, dispozitivele de tip Vape sau cele care utilizează tehnologia tutunului încălzit. 

Următorul pas pentru ca legea să fie pe deplin aplicabilă este promulgarea acesteia de către Președintele României, urmată de publicarea în Monitorul Oficial al României. 

Noua lege prevede în mod explicit că: „Se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, țigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri)difuzată în cadrul programelor de radiodifuziune și televiziune, pe biletele de călătorie pentru transportul public”.vape

Spre deosebire de cadrul legal actual, care interzice doar publicitatea explicită pentru produsele din tutun tradiționale în programele de televiziune sau radio, noile prevederi extind această interdicție și asupra țigărilor electronice, produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun și pliculețelor cu nicotină pentru uz oral. 

Mai mult, publicitatea pentru aceste produse va fi interzisă În incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală sau la o distanță mai mică de 200 metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.

În plus, noile prevederi legale stipulează că promovarea acestor dispozitive nu va fi permisă în situațiile în care se adresează minorilor, prezintă imagini cu minori care consumă aceste produse sau sugerează că acestea ar avea proprietăţi terapeutice sau un efect stimulativ, sedativ ori că pot rezolva probleme personale ale publicului țintă.

În plus, este interzisă difuzarea unor campanii publicitare pentru categoriile de produse enumerate anterior,  în publicațiile destinate minorilor, precum și în sălile de spectacole, înainte, în timpul și după reprezentațiile adresate acestei categorii de public.