Modificări privind Cota TVA 2024

Blog

Intrarea în noul an aduce o serie de modificări în domeniul dreptului fiscal, fiind vizate, de această dată, cotele de TVA. Modificările privind cotele de TVA sunt aduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial în data de 27 octombrie 2023.

Potrivit noii reglementări, începând cu data de 1 ianuarie 2024 cotele de TVA  vor înregistra creșteri, care în mod cert vor avea o serie de consecințe negative, fiind inevitabil un nou val de scumpiri.

Noile modificări afectează atât consumatorul final cât și producătorii. Astfel încât, în ceea ce privește consumatorii, majorarea cotelor de TVA va duce la costuri de achiziție mult mai mari a produselor sau a serviciilor, în timp ce producătorii vor fi nevoiți să caute noi soluții prin care să își ajusteze cheltuielile în funcție de noile modificări din domeniul fiscal.

Nici anul precedent nu a fost lipsit de schimbări privind cotele de TVA. O serie de produse au fost excluse de la aplicarea cotei reduse de TVA, printre care amintim: băuturile alcoolice și nealcoolice care conțin zahăr sau alți îndulcitori. Serviciile din domeniul HORECA au revenit la aplicarea cotei de 9%, în loc de 5%. De asemenea, au fost aduse și modificări privind plafonul pentru livrarea de locuințe către persoane fizice înregistrând o cotă de TVA de 5% pentru locuințele cu o suprafață de 120 mp.

Discută cu un avocat din Cluj chiar astăzi.

Află cum te putem ajuta. Trimite-ne câteva detalii despre cazul tău iar un reprezentant al echipei noastre te va contacta în cel mai scurt timp posibil.

Discută cu un avocat

Modificări privind plafonul pentru livrarea de locuințe către persoane fizice apar și de această dată, astfel încât cota de TVA de 5% înregistrată în anul 2023, va urma să fie majorată la 9% începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru locuințele noi de până în 120 de mp și prețul de 600.000 de lei. Una dintre consecințele notabile care vor apărea ca urmare a noii modificări este creșterea prețului la imobile. Prin urmare, persoanele care își propun să investească într-o locuință în anul 2024 vor fi afectați, din punct de vedere financiar, de această majorare a cotei cu un procent de 4%. Cu toate acestea, persoanele care au încheiat un contract în vederea achiziționării unei locuințe și au plătit un avans în anul 2023 vor beneficia în continuare de cota redusă de 5% pentru livrarea de locuințe către persoane fizice.

La ce crește TVA în 2024?

Așa cum am precizat anterior, avem mai multe tipuri de operațiuni care sunt supuse modificărilor privind creșterile de TVA începând cu data de 1 ianuarie 2024. Astfel, vom înregistra creșteri de la 5% la 9%, de la 5% la 19% și de la 9% la 19%

La ce crește TVA de la 5% la 9% în 2024?

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cota de 5% se va majora la 9% în ceea ce privește:

 • serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri recreative, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale;
 • serviciile care constau în permiterea accesului la evenimente sportive;
 • livrarea locuințelor către persoane fizice, inclusiv a terenului pe care sunt construite;
 • livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență care sunt destinate locuințelor;
 • livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență care sunt destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate în coordonarea/subordonaarea acestora;
 • livrarea și instalarea de componente pentru repararea sau extinderea sistemelor prevăzute anterior;
 • livrarea sistemelor de înaltă eficiență ca parte componentă a livrărilor de construcții, precum și livrarea și instalarea sistemelor ca extraopțiuni la livrarea unei construcții.

La ce crește TVA de la 5% la 19% în 2024?

Cota de TVA de 5% va fi modificată, în sensul aplicării cotei standard de 19% în ceea ce privește:

 • drepturile de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice;
 • transportul de persoane cu trenul sau cu vehicule istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement;
 • transportul de persoane utilizând instalaţiile de transport pe cablu – telecabină, telegondolă, telescaun, teleschi – în scop turistic sau de agrement;
 • transportul de persoane cu vehicule cu tracţiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement;
 • transportul de persoane cu ambarcaţiuni folosite în scop turistic sau de agrement;
 • livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La ce crește TVA de la 9% la 19% în 2024?

Cota de TVA de 9% va crește la 19% în cazul comercializării următoarelor bunuri:

 • băuturile alcoolice;
 • băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202;
 • alimentele cu zahăr audăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, cu excepția cozonacilor și a biscuiților.