Criptomonede

Criptomonedele pecum Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Uniswap (UNI), Ripple (XRP), Polkadots (DOT), dar și NFT-urile, adică jetoanele non-fungibile, se bucură de o imensă popularitate în societate, tranzacționarea acestora fiind tot mai frecventă, chiar dacă există o instabilitate profundă în ceea ce privește regimul acestora. Acțiunile celor ce tranzacționează sau doresc să dezvolte monede virtuale sau NFT-uri trebuie analizate prin raportare la cadrul legislativ în vigoare sau uneori la lipsa acestuia, pentru identificarea tuturor riscurilor iminente și a posibilelor consecințe juridice.

Echipa noastră vă poate consulta cu privire la:

Tranzacții cu criptomonede și NFT-uri.

Experții noștri îți oferă consiliere juridică cu privire la tranzacțiile cu criptomonede și NFT-uri, precum si alte valute virtuale.

Tranzacțiile cu criptomonede și NFT-uri (Non-Fungible Tokens) reprezintă un domeniu emergent al lumii financiare și a cărei reglementare este într-o continuă schimbare. Fiind o arie a dreptului atât de volatilă și într-o rapidă schimbare, investitorii sunt supuși unor riscuri inerente care sunt dificil de evitat fără un avocat specializat în crypto care să asigure îndrumare în ceea ce privește legalitatea acestor achiziții.

Aceste active digitale construite pe tehnologia blockchain au crescut vizibil în ultimii ani, reușind să descentreze puterea, care până acum a fost la mâna corporațiilor, a băncilor și a guvernelor.

Astfel că, dacă sunteți un investitor în acest domeniu sau ați dori să deveniți unul, o consultare cu unul dintre avocații noștri specializați în tranzacții cu blockchain vă ajută să parcurgeți pașii necesari pentru a efectua o tranzacție sigură.

Tratament fiscal al tranzacțiilor cu criptomonede.

Cunoașterea tratamentului fiscal al tranzacțiilor cu criptomonede sau alte tipuri de monede virtuale este un aspect important care trebuie tratat cu temeinicie.

Veniturile realizate de persoanele fizice din tranzacții cu criptomonede reprezintă venituri impozabile și le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV – ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

Impozitul pe venit datorat pentru venituri din tranzacții cu criptomonede se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei. Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate.

În cazul în care ați obținut profituri din tranzacții cu criptomonede și doriți să obțineți mai multe informații referitor la tratamentul fiscal al acestora, puteți apela la ajutorul echipei de avocați Blaj Law pentru a beneficia de cea mai bună consultare în domeniul crypto.

Declararea veniturilor obținute din tranzacții cu criptomonede sau NFT-uri.

Veniturile obținute din tranzacții cu criptomonede sau NFT-uri trebuie declarate în termen, acestea fiind considerate a fi venituri din activitate independentă.

Persoanele care realizează venituri din tranzacții cu criptomonede sau NFT-uri au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Totodată, tranzacționarea criptomonedelor și a NFT-urilor conduce la obligații fiscale de ordin declarativ, dar și obligații de plată, veniturile dobândite fiind venituri impozabile. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar, cât și cele în natură. Persoanele fizice au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă au fost realizate din România sau din străinătate, cât și veniturile obținute ulterior vânzării inițiale prin revânzări repetate, în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Avocații din echipa noastră specializați în criptomonede vă pot asista în completarea declarației și respectarea termenelor limită pentru a putea evita orice neplăceri cauzate de neplata la timp a contribuțiilor obligatorii.

Protecția datelor cu caracter sensibil.

Echipa Blaj Law îți oferă consiliere cu privire la modalitățile prin care îți poți proteja datele cu caracter sensibil.

Motivul pentru care din ce în ce mai multă lume este atrasă de ultimele inovații în domeniul tehnologiei este anonimitatea. Conceptul de bază al unei rețele blockchain și motivul pentru care a fost creată este protecția acestor date personale, protecție care nu este mereu asigurată în cadrul procedurilor obișnuite de încheiere a tranzacțiilor online.

Totuși, în cazul în care încheiați frecvent acte juridice prin intermediul tehnologiei, acest mediu prezintă alte tipuri de riscuri cu privire la confidențialitatea datelor personale. Astfel, pentru a vă asigura protecția atât în spațiul juridic uzual, cât și în cel tehnologic, avocații noștri analizează actele încheiate de dumneavoastră în spațiul online și vă pot avertiza cu privire la riscurile aferente acestor tranzacții.

Redactarea și implementarea unor smart contracts.

Avocații noștri te pot asista în redactarea și implementarea contractelor de tip smart, acest tip de contract fiind automatizat între creatorul contractului și destinatar.

Odată cu evoluția rapidă și constantă a tehnologiei și cu schimbarea modului în care persoanele interacționează între ele, a evoluat și s-a desprins inevitabil un domeniu al dreptului ce vizează aria tehnologică, domeniu conex altor domenii de drept deja consacrate, precum dreptul comercial, proprietate intelectuală sau protecția datelor cu caracter personal. Dreptul tehnologiei este un domeniu ce cuprinde toate prevederile legale, normele și conduitele ce trebuie respectate în folosirea tehnologiei.

Una dintre inovațiile acestui domeniu sunt așa-numitele “smart contracts”, un tip de contracte ce se execută automat, termenii acestuia fiind implementați pe baza unor linii de cod și stocați pe o rețea de tip blockchain.

Dacă doriți să încheiați un astfel de contract, nu ezitați să contactați un avocat specializat în blockchain al echipei noastre pentru a vă asigura că acesta este încheiat în mod valabil și cu minimă expunere la eventuale riscuri.

Vezi și alte servicii

Proprietate intelectuală

Ce este proprietatea intelectuală? Dreptul proprietății intelectuale reprezintă un domeniu ce presupune, în primul rând, acordarea unei consultanțe specializate cu...

citește mai mult