Drepturile pasagerilor aerieni

Într-un context în care zborurile sunt din ce în ce mai frecvente ca modalitate de transport, echipa noastră îți protejează drepturile în situația intervenirii evenimentelor neplăcute privind desfășurarea acestora. Pentru a te ajuta să obții compensații în baza regulamentelor legislative în vigoare, îți oferim următoarele servicii:

Asistență juridică în situația unui zbor anulat, unui zbor întârziat, a pierderii conexiunii, a refuzului de îmbarcare sau a daunelor produse bagajelor.

Dacă ai experimentat un zbor anulat sau cu o întârziere prelungită, un refuz de îmbarcare, sau deteriorare a bagajelor, vom analiza eligibilitatea ta pentru a obține compensații și te vom sfătui în legătură cu demersurile pe care trebuie să le urmezi.

În cazul în care în care intervin incidente neplăcute în desfășurarea zborului, operatorii aerieni au obligația de a oferi compensații și diferite beneficii suplimentare pasagerilor, potrivit Regulamentului CE 261/2004, SUA DOT, Passenger SHY, sau a Codului aeronautic brazilian, în funcție de ruta zborului.

În ceea ce privește zborurile care au ca punct de plecare un stat membru al Uniunii Europene sau aterizează dintr-o țară terță pe teritoriul UE și sunt operate de o companie din UE, este aplicabil Regulamentul CE 261/2004. În baza acestuia, pasagerii au dreptul la compensații de până la 600 € dacă experimentează un zbor întârziat cu peste 3 ore, un refuz involuntar la îmbarcare, sau un zbor anulat.

Pentru a te bucura de drepturile tale, trebuie mai întâi să le cunoști, iar cu acest aspect te poate ajuta echipa noastră de avocați experimentați în dreptul aviației.

Întocmirea dosarului în vederea obținerii compensațiilor.

Dacă ești eligibil pentru a primi compensații de la compania care a operat zborul tău, primul pas este întocmirea unui dosar care cuprinde toate documentele justificative necesare.

Dosarul va conține plângerea adresată operatorului aerian alături de documentele doveditoare ale rezervării zborului și ale prejudiciilor suplimentare suferite, în cazul în care acestea există.

În concret, prin plângere se va explica situația care a generat dreptul la despăgubiri pentru întârziere avion, despăgubiri pentru zbor anulat sau alte situații și temeiul de drept incident. În funcție de cazul specific, vor trebui anexate documentele care dovedesc pagubele pe care ți le-a produs incidentul invocat.

Reprezentarea în relația cu companiile aeriene.

Obținerea drepturilor cuvenite conform legislației în vigoare s-ar putea realiza cu succes și numai prin comunicarea cu operatorul aerian, ulterior transmiterii plângerii către acesta.

În varianta ideală, compensațiile cuvenite se pot obține pe cale necontencioasă. Vom transmite în numele tău dosarul în vederea obținerii compensațiilor. Mai departe, vom aștepta răspunsul companiei și vom continua comunicarea cu ei în vederea rezolvării situației într-un termen cât mai scurt.

Legislația prevede dreptul transportatorului să nu achite în anumite situații despăgubiri pasagerilor. Deși condițiile ca acest lucru să fie posibil au reguli de aplicabilitate stricte, limitate la cazurile considerate ca fiind forță majoră, companiile aeriene încearcă de multe ori să includă în aceste excepții și situații care le sunt imputabile. Cu aceste ocazii, transportatorul îți va oferi discounturi pentru zborurile viitoare, sau vouchere pentru a rezolva astfel cererea ta. Din acest motiv, în relația cu transportatorul este important să cunoști exact drepturile de care te bucuri, pentru a menține o poziție de egalitate și a nu ajunge să accepți oferte care nu sunt oportune.

Echipa noastră va analiza ofertele companiei aeriene și va stabili împreună cu tine demersurile pentru protejarea drepturilor tale.

Asistarea și reprezentarea în fața instanțelor de judecată.

Elaborarea unei strategii în fața instanței cu privire la apărarea drepturilor pasagerilor aerieni reprezintă punctul cheie în vederea obținerii compensațiilor, atunci când operatorul aerian nu răspunde favorabil plângerii.

În unele situații demersurile necontencioase nu au succes împotriva companiilor aeriene. Se întâmplă ca operatorul aerian fie să nu răspundă solicitării, fie să aleagă să nu îi dea curs invocând cazuri de forță majoră care au cauzat incidentele petrecute. În acest caz, vestea bună este că practica recentă a instanțelor europene s-a statornicit în sensul de a soluționa favorabil dosarele cu acest obiect, și există posibilitatea obținerii compensațiilor pe cale judiciară.

Echipa noastră de avocați din Cluj va încerca mereu ca primă etapă ajungerea la o înțelegere amiabilă cu transportatorul, însă dacă acesta refuză să plătească, te vom asista și reprezenta în instanță.

Vezi și alte servicii

Proprietate intelectuală

Ce este proprietatea intelectuală? Dreptul proprietății intelectuale reprezintă un domeniu ce presupune, în primul rând, acordarea unei consultanțe specializate cu...

citește mai mult