IT. Media. Tech
Digitalizarea continuă conduce la utilizarea produselor tehnologiei în activitatea profesională a persoanelor, dar și în viața personală. Nevoia de servicii juridice complexe devine tot mai prezentă în aproape orice domeniu, în special în domeniul vast al lumii online.
Echipa noastră de avocați din Cluj este pregătită să vă ofere consultanță și în următoarele domenii:
Dezvoltarea afacerilor online.
Mediul online creează un imens potenţial de dezvoltare în toate domeniile vieţii sociale. Pentru a dezvolta o afacere de succes în mediul online, indiferent de obiectul de activitate al întreprinderii, activitatea economică nu poate avea loc fără respectarea prevederilor legale din materie. Îți asigurăm consultanță asupra tuturor aspectelor indispensabile afacerii tale online.
Dinamica pieței îi determină pe cei mai mulți comercianți să își extindă afacerea prin crearea unor magazine online, datorită avantajelor pe care acestea le oferă. Comerțul electronic impune o serie de obligații în sarcina comercianților, cu precădere cea de informare a consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor vândute de profesioniști, cât și oferirea de date asupra modalității de plată, livrare și returnare. Alături de noi, vei avea parte de susținerea necesară pentru crearea unei afaceri în spațiul virtual.
Proprietatea intelectuală, respectiv protecția drepturilor de autor asupra programelor software.
Sfătuim persoanele care au intenția de a dezvolta un program software ca acestea să fie informate cu privire la drepturile pe care le au în calitate de autori, de aceea vă asigurăm consultanță specializată în acest domeniu. Drepturile de autor asupra programelor software sunt recunoscute de lege încă din momentul creării programului.
Protecția programelor pentru calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicație și sistemele de operare indiferent de modalitatea în care sunt exprimate: cod-sursă sau cod-obiect, însă ideile, procedeele, metodele de funcționare, cât și principiile care stau la baza oricărui element dintr-un program nu sunt protejate de lege.
Titularul drepturilor are posibilitatea de a autoriza reproducerea programelor, orice transformare a programului cum ar fi traducerea, adaptarea, aranjarea acestuia, dar și distribuirea și închirierea originalului sau a copiilor.
În situația în care creați un program software pentru un beneficiar în temeiul unui contract de muncă, trebuie să aveți în vedere că drepturile patrimoniale de autor asupra respectivului program pentru calculator creat în exercitarea atribuțiilor de serviciu ori după instrucțiunile angajatorului, vor aparține acestuia.
Limitele libertății de exprimare online.
Accesul facil la platformele online și volumul mare de utilizatori pot duce la exercitarea abuzivă a dreptului la liberă exprimare. Fie că alegi să îți expui ideile în mediul online, fie că ți-au fost create anumite neplăceri de către alte persoane, te putem ajuta cu o îndrumare potrivită astfel încât să te poți bucura de toate avantajele pe care le oferă spațiul online sau să te protejezi în fața unor eventuale abuzuri de drept.
Libertatea de exprimare este un drept constituțional prin care se acordă oricărei persoane posibilitatea de a-și exprima gândurile, opiniile sau credințele de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public. Ca orice drept recunoscut de lege, acesta trebuie exercitat cu bună credință și cu respectarea bunelor moravuri.
Acest drept prezintă și anumite limitări, fiindcă libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. De asemenea sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
Încălcarea dreptului la viață privată în medii online.
Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private. Acest drept poate fi prejudiciat prin diverse conduite, fiecare dintre acestea având implicații specifice. Te ajutăm să îți creezi o imagine asupra opțiunilor pe care le ai dacă dreptul tău la viața privată a fost încălcat.
Una dintre modalitățile prin care se aduce atingere dreptului la viața privată este prin articolele postate de presă. Deși legea recunoaște libertatea presei, atunci când se exercită abuziv, este necesară remedierea prejudiciilor create prin publicații.
În funcție de gravitatea faptei și modalitatea în care a fost săvârșită, aceasta poate constitui o infracțiune, dreptul la viața privată fiind protejat și de norme penale, astfel art. 226 alin. (1) Cod Penal prevede că atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă, iar alineatul următor al aceluiași articol prevede că divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1) către o persoană sau către public se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Securizarea metodelor de plată online.
Plățile reprezintă o mare parte a procesului de vânzare online. Ele se pot efectua prin mai multe mijloace: carduri de credit sau de debit, transferuri bancare, carduri preplătite.
Orice întreprindere de succes va oferi o varietate de metode de plată și va permite clienților să efectueze operațiuni și tranzacții online în siguranță, iar noi suntem aici pentru a te ajuta să alegi cel mai bun furnizor.
Infracțiuni informatice.
Securitatea și integritatea mediului informatic sunt protejate de norme prevăzute de Codul Penal. Progresele tehnologice conduc și la dezvoltarea fenomenului infracțional, ca atare echipa de avocați Blaj Law se documentează constant pentru a trata cu profesionalism orice problemă a clienților noștri survenită în mediul virtual, care poate face obiectul unei infracțiuni informatice.
În prezent în acest domeniu sunt incriminate infracțiuni precum falsul informatic (art. 325 Cod Penal), frauda informatică (art. 249 Cod Penal) accesul ilegal la un sistem informatic (art. 360 Cod Penal), interceptarea ilegală a unei transmisiuni de date informatice (art. 361 Cod Penal), alterarea integrității datelor informatice (art. 362 Cod Penal), perturbarea funcționării sistemelor informatice (art. 363 Cod Penal), transferul neautorizat de date informatice (art. 364) sau efectuarea de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (art. 365 Cod Penal).