Cercetare Disciplinară

Avocați Specializați Cercetare Disciplinară

Un avocat specializat pe dreptul muncii din echipa noastră poate să vă asiste la procedura cercetării disciplinare și poate crea o strategie cu privire la aplicarea unei sancțiuni în raport cu gravitatea abaterii.

Echipa Blaj Law

Cercetarea Disciplinară

Cercetarea disciplinară reprezintă procedura prin care se cercetează fapta care poate constitui o abatere disciplinară.

Abaterile disciplinare sunt stabilite prin contractul individual de muncă, prin regulamentul de ordine interioară sau prin intermediul unui alt act normativ adoptat la nivelul unității în care sunteți angajat.

Demararea Cercetării Disciplinare

Angajatorul are posibilitatea ca atunci când este încălcată o prevedere a contractului individual de muncă sau atunci când este săvârșită o faptă care încalcă anumite prevederi stabilite de către acesta să demareze cercetarea disciplinară.

Echipa Blaj Law

Ajutorul echipei noastre

Procedura Cercetării Disciplinare

Procedura cercetării disciplinare presupune convocarea în scris a salariatului. În convocare trebuie să se prevadă în mod expres data și obiectul pentru care se efectuează cercetarea.

Faptul că ați fost convocat la o cercetare disciplinară nu presupune că sunteți vinovat de încălcarea în mod direct a prevederilor contractuale.

Scopul procedurii este tocmai acela de a analiza și de a stabili dacă în mod concret s-a încălcat o prevedere ce reglementează raporturile de muncă.

În cadrul procedurii aveți dreptul de a vă prezenta apărările, acest lucru puteți să îl faceți singur sau puteți fi asistat de un avocat.

În urma cercetării prealabile pot fi dispuse o serie de sancțiuni prevăzute de legislația muncii, în cazul în care se dispune o măsură fără efectuarea unei cercetări prealabile procedura de cercetare este nulă.

Există o singură excepție de la această regulă, se poate aplica sancțiunea avertismentului fără a se efectua cercetarea prealabilă.

Ce trebuie să cuprindă decizia de sancționare?

În mod obligatoriu decizia de sancționre trebuie să cuprindă următoarele referiri:

 • Fapta care constituie abaterea disciplinară,
 • Regulamentul intern sau actul normativ ce prevede în mod expres norma ce este încălcată de către angajat,
 • Temeiul de drept în baza căruia se aplică sancțiunea disciplinară,
 • Instanța de judecată competentă pentru contestarea sancțiunii și termenul în care poate fi formulată.

În cazul în care una dintre sacțiunile prezentate mai sus lipsește se poate constata nulitatea deciziei de sancționare.

Contactează-ne

Dacă aveți nevoie de ajutor sau aveți alte întrebări in ceea ce privește cercetarea disciplinară, contactați-ne prin formularul de mai jos sau prin telefon.

  RECENZII

  „Am trecut prin nefericita situație de a nu mai fi dorită la locul de muncă astfel, cu intența de a ceda presiunii și a demisiona, în sarcina mea au fost puse diverse atribuții cărora nu le-am facut față. De aceea am fost supusă unei cercetări disciplinare, însă norocul meu a fost că i-am cunoscut pe avocații de la Blaj Law care mi-au construit o apărare motivată și m-au ajutat să lupt contra abuzurilor. Pe această cale vreau să le mulțumesc din nou!”

  „Am fost asistat de unul dintre avocații echipei Blaj Law pe perioada desfășurării cercetării mele disciplinare și, contrar situației nefavorabile pentru mine, am fost extrem de încântat de strategia abordată și de toată susținerea de care am avut parte. Cu ajutorul ajutor de specialitate am reușit să îmi păstrez locul de muncă și să primesc o sancțiune minimă la care nu aș fi sperat”

  Avocații Blaj Law sunt extrem de bine pregătiți în domeniul dreptului muncii și mi-au demonstat acest lucru în momentul în care le-am solicitat consultanța pentru o procedură disciplinară în care am fost convocat. Pe langă promptitudinea de care au dat dovadă, am admirat seriozitatea cu care mi-au tratat problema și faptul că au găsit cea mai bună strategie de apărare, în cel mai scurt timp. Recomand cu căldură echipa Blaj Law!”

  Întrebări Frecvente

  Care este termenul în care poate fi contestată o sancțiune disciplinară?

  Termenul de constestare a sancțiunii disciplinare este de 30 de zile.

  Care este instanța competentă pentru soluționarea contestației?

  Instanța competentă pentru soluționarea contestației este tribunalul de la domiciliul salariatului.

  Se datorează taxă de timbru pentru litigiile de dreptul muncii?

  Litigiile de dreptul muncii sunt scutite de plata taxei de timbru.

  Poate fi aplicat un avertisment fără cercetare disciplinară?

  Avertismentul este singura sancțiune disciplinară care poate fi aplicată fără desfășurarea unei cercetări disciplinare.

  Pot fi asistat de către un avocat în cadrul procedurii cercetării disciplinare?

  În procedura de cercetare disciplinară avocatul poate doar să asiste salariatul. Spre deosebire de activitatea avocatului în fața instanței de judecată unde avocatul poate atât să asiste cât și să reprezinte salariatul.

  Cauți ajutor în ceea ce privește cercetarea disciplinară?

  Telefon : +40 740 492 998

  +40 740 492 998
   Luni-Sâmbătă 09:00-19:00
  Deschide Chat-ul