Bevándorlási jog

Tanácsadást és képviseletet nyújtunk a külföldi állampolgárok Románia területére történő legális beutazásával és tartózkodásával kapcsolatos valamennyi kérdésben. Ahhoz, hogy egy külföldi állampolgár legális legyen, minden esetben több időigényes lépésen kell keresztülmennie. A jogszabályok teljes körű ismerete, a szükséges dokumentumok beszerzése és az illetékes hatóságokkal való kapcsolattartás valódi kihívássá válhat mind a külföldi állampolgárok, mind a külföldi munkaerőt Romániába hozni kívánó vállalatok számára.

A csapatunk által kínált szolgáltatások közé tartoznak:

Munkavállalási vagy tartózkodási engedélyek iránti kérelmek előkészítése és benyújtása a Bevándorlási Főfelügyelőséghez.

A külföldi állampolgárok számára a Románia területén való tartózkodási jog és munkavállalási engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumok beszerzése és benyújtása.

A munkavállalási engedély megszerzése előfeltétel a Romániában dolgozni kívánó külföldi állampolgárok számára. Ezt a román bevándorlási hatóságok adják ki a munkáltató kérésére. A munkavállalási engedély alapján ezt követően tartózkodási engedélyt szereznek be, amely biztosítja a külföldi állampolgár román területen való tartózkodásának jogszerűségét.

A munkavégzési engedélynek több típusa létezik a végzett tevékenység típusától függően – állandó munkavállalónak, magasan képzett/szakképzett munkavállalónak, idénymunkásnak, kiküldöttnek, ICT munkavállalónak, au-pairnek, gyakornoknak vagy határon túli munkavállalónak szóló munkavállalási engedély. Ezek közül bármelyik garantálja a külföldi állampolgár jogát arra, hogy az engedélyt megszerző vállalatnál dolgozzon az adott COR-kódnak megfelelő, meghatározott munkakörben.

Az ilyen engedélyek egyikének megszerzéséhez bizonyos feltételeknek kell megfelelnie, és egy sor dokumentumot kell benyújtania. Tapasztalt bevándorlási ügyvédekből álló csapatunk leegyszerűsíti az eljárásokat azon munkaadók számára, akik külföldi munkaerőt kívánnak Romániába hozni, az összes szükséges formaság elvégzésével.

Jogi segítségnyújtás és képviselet a Bevándorlási Főfelügyelőség vagy a megyei bevándorlási felügyelőség, illetve a román konzulátusok vagy nagykövetségek előtt.

Az illetékes bevándorlási hatóságok előtt jogi segítséget és képviseletet nyújtunk.

Egyre gyakoribbak azok a helyzetek, amikor más országok állampolgárai úgy döntenek, hogy hosszabb-rövidebb időre Romániába költöznek, vagy kedvezőtlen körülmények miatt kénytelenek elhagyni saját országukat és Romániában menedéket kérni.

Ha Önnek a román állam által nyújtott bizonyos védelemre van szüksége, ha menedékkérelmet kell megfogalmaznia, vagy csak tanulmányi vagy munkavállalási vízumot szeretne kiállítani, csapatunk kész minden lépésben segíteni Önnek.

Támogatás a tartózkodási jog megújítására és meghosszabbítására irányuló eljárásokban.

Azok a külföldiek, akik hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal léptek be Romániába, meghosszabbíttathatják ideiglenes tartózkodási jogukat, ha hosszabb időt szeretnének Romániában tölteni.

Azok a külföldiek, akik hosszú távú tartózkodásra jogosító vízummal léptek be Romániába, valamint azok, akik mentesülnek a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumkötelezettség alól, a román bevándorlási hivatal vagy annak területi egységei meghosszabbíthatják ideiglenes tartózkodási jogukat.

Az ideiglenes tartózkodási jog meghosszabbítása iránti kérelmeket a kérelmezőknek személyesen kell benyújtaniuk, legalább 30 nappal annak az időszaknak a lejárta előtt, amelyre tartózkodásukat engedélyezték, a lakóhelyük szerinti Román Bevándorlási Hivatal területi egységeinél.

Mindezek az eljárások kevésbé hozzáférhetőek, különösen egy külföldi számára, ezért segítséget nyújtunk a romániai tartózkodási jog megújításához szükséges összes lépésben.

Bírósági határozatok és a hatóságok által elrendelt intézkedések megtámadása.

Ha a bevándorlási hatóságok elutasító határozatával találkozik, például a vízum megadásának vagy a tartózkodási jog meghosszabbításának megtagadásával, csapatunk segíthet Önnek megtámadni azokat. A fellebbezési eljárás a nemzeti joggal összhangban a bíróság előtt zajlik.

Felmérjük az Ön helyzetét, majd stratégiát dolgozunk ki, és képviseljük Önt a bíróságon.

Általános jogi segítségnyújtás a bevándorlási jog területén.

A bevándorlási jog széles terület, amely a jogi kérdések és jogi helyzetek széles skáláját fedheti le. Ezzel összefüggésben jogi tanácsadást nyújtunk a román állampolgárság megszerzésével, családegyesítéssel, kitoloncolási kérdésekkel és kitiltásokkal, politikai menedékjoggal és emberi jogi kérelmekkel vagy határokon átnyúló ügyekkel kapcsolatban.

Felmérjük az Ön konkrét helyzetét, majd jogi véleményt adunk Önnek a bevándorlás, illetve az üzleti bevándorlás területére vonatkozó szabályok és előírások szempontjából.

Lásd más szolgáltatások

Fogyasztóvédelem 

Az emberek fogyasztóként rendszeresen úgy lépnek jogviszonyba, hogy nincsenek tisztában azzal, milyen jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésükre, ha a...

bővebben

Szellemi tulajdon

A szellemi tulajdonjog olyan terület, amely elsősorban a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogviták esetén a törvény által biztosított védelemmel kapcsolatos...

bővebben

Műhiba 

Az egyes szakmák, különösen az orvosi szakmák gyakorlására vonatkozó magatartási szabályok be nem tartása peres eljáráshoz vezethet, amelynek célja a szakember...

bővebben